Одобрена средства на конкурсу

Наша школа једна је од 65 школа којима су одобрена средства од укупно 5 милиона динара од стране Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, на конкурсу намењеном за финансирање и суфинансирање промовисања и унапређивања безбедности ученика у основним и средњим школама на територији АП Војводине. Дана 15.06.2023. године, директорица наше установе, Марија Гајинов, потписала је уговор за додељена средства у износу од 10.000 динара, а назив нашег пројекта је Заштита деце од сексуалног насиља: Обука за наставнике и родитеље, и биће реализован у току следеће школске године.

Представа "Зона Замфирова"

Током школске године припремана је завршна приредба која је требалo да прикаже рад и залагање наставника и ученика током године у наставним и ваннаставним активностима као и да истакне најуспешније ученике. Због изненадног краја наставне године, сматрали смо неоснованим да завршну приредбу и реализујемо, па смо рад драмске секције преточили у видео запис како не би труд и рад свих укључених страна остао незапажен. Пре неколико дана снимили смо "Зону Замфирову" онако како су је видели чланови драмске секције са професорима Аном Маринков и Милошем Сираром. Велика подршка били су педагог Сава Обрадовић и професорица Душица Шуковић Марјановић, као и колеге и пријатељи од којих смо позајмили драгоцене и вредне реквизите. Без њих не бисмо оживели Сремчево време и довели Ниш у Српску Црњу. Музеј Ђуре Јакшића био је прави избор, место са душом и инспирација глумцима, сниматељу и редитељима. Зорица Глишић, кустос, била је наша срдачна домаћица. За наше аутентичне костиме велику захвалност дугујемо културно-уметничким друштвима Александрово, Добривоје Путник (Радојево) и Зора (Српски Итебеј).

Данас смо у холу школе, пре поделе сведочанстава ученицима и запосленима, премијерно приказали НАШУ "Зону Замфирову," а глумцима поделили награде као вид захвалности. Снимак ће остати као траг вредног рада глумаца, режисера и сниматеља, и доступан је на нашем YouTube каналу на линку испод.

Честитке и похвале за све актере овог пројекта! ❤️

Погледај видео

Традиционална додела награда најуспешнијим ђацима

Традиционална додела награда најуспешнијим ученицима одржана је данас у Новој Црњи, коjoм приликом су скроз одличним ђацима Средње школе "Ђура Јакшић" Српска Црња додељени симболични поклони. Поклоне су примили ученици Сара Фаркић, Андреј Ђелкапић и Јелена Томашевић, уместо које је награду примила њен одељенски старешина, проф Наташа Вучковац.

Председник општине Нова Црња Владимир Бракус је обраћајући се присутнима истакао да му је задовољство што се налази у друштву најуспешнијих младих људи који похађају школе на територији Општине Нова Црња и пожелео им је успех и срећу у њиховом даљем раду.

Одличним ђацима свих школа са територије општине су поред ових симболичних поклона додељене раније и бесплатне годишње карте за базен у Српској Црњи.

Ученик генерације школске 2022/2023. год.

На седници наставничког већа, одржаној 13. јуна 2023. год., Јелена Томашевић из Српског Итебеја, ученица завршног разреда у образовном профилу економски техничар, својим успехом, примерним владањем и постигнутим резултатима на такмичењима, изабрана је за ученика генерације у овој школској години. Јелена је и носилац дипломе „Вук Караџић“ коју је себи обезбедила просеком 5,00 тотком четворогодишњег школовања. Честитамо Јелени, желимо јој свако добро и успешан упис на економском факултету!

Матурско вече

У четвртак, 15.јуна 2023.године, испратили смо још једну генерацију матураната.

Након скоро деценије идеју да матуранте испратимо из Ђурине вароши и ово вече прославимо на каштелу подржале су одељењске старешине завршних разреда, ученици и њихови родитељи.

Уз пригодан програм, свечано су уручене дипломе ученицима, похвалнице и награде. Директорка школе, Марија Гајинов, уручила је награду, лаптоп, Јелени Томашевић из одељења економских техничара као ученику генерације 2022/23.године.

Да све буде по вољи ученика потрудили су се одељењске старешине Наташа Вучковац, Александар Баста и Ивана Барачков.

Захваљујемо се Општини Нова Црња и Туристичкој организацији Нова Црња што нам обезбедили простор. Захвалност дугујемо Удружењу жена "Ђура Јакшић" из Српске Црње који су припремили предјело, госпођи Љупки Мишков из Александрова која је припремила дезерт матурантима и људима који су нас послуживали. Осмеси ученика говоре да је ово било вече за памћење.

"Будућност остаје онима који верују у лепоту својих снова, зато наставите да верујете у себе и своје снове."

Матуранти драги, срећно даље!

Одобрена средства за нову рачунарску опрему

На основу решења о расподели буџетских средстава Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице за финансирање и суфинансирање набавке опреме за установе средњег образовања и васпитања на територији АП Војводине у 2023. години, наша школа добила је сва тражена средства у вредности од 349.000 динара којима ће бити набављена опрема за рачунарски кабинет.

Обавештење за ученике

Отворена врата школе

У претходној недељи одржана су Отворена врата школе. Нашу школу посетили су ученици осмих разреда из Житишта, Торка, Равног Тополовца, Банатског Двора, Српског Итебеја, Банатског Карађорђева, Честерега, Александрова, Банатског Великог Села, Нових Козараца и Руског Села. Деца су имала прилику да посете родну кућу - музеј Ђуре Јакшића и дворац Нојхаузен, а у нашој школи су обишли кабинете и учионице, имали послужење и дружили се са ученицима на великом одмору.

Караван запошљавања

Представници Националне службе за запошљавање одржали су данас презентацију ученицима завршних разреда наше школе. Том приликом поделили су промотивни и информативни материјал везан за активно тражење посла, а ученицима је омогућено и да попуне пријавни формулар за евиденцију незапослених лица.

Наградна екскурзија у Грчкој

Наше матуранткиње Сања Пролић, Сабрина Миучин и Јелена Томашевић, са менторкама Иваном Барачков и Наташом Вучковац, провеле су 3 прелепа дана на екскурзији у Грчкој. Ово путовање ученице су освојиле на Универзитету Сингидунум, као награду за прво место на такмичењу решавања студије случаја из области економије. Ученице су имале прилику да обиђу Солун, српско војничко гробље Зејтинлик, српски конзулат и манастире на Метероима, као једну од посебних атракција у Грчкој. У преводу са грчког "Метеора," значи "ни на небу ни на земљи” или "обешени у ваздуху," а сам пејзаж око манастира изгледа као да су стене безмало попадале са неба, што и није толико далеко од истине. У вечерњим сатима уприличено је грчко вече, као спој традиционалних јела, културе и музике. У повратку за Србију посетиле су и манастир Литохор, који се налази у подножју планине Олимп. Ово путовање, поред матурске екскурзије, остаће нам у сећању као доказ и траг да знање, труд и ентузијазам увек доноси резултате. Захваљујемо се Универзитету Сингидунум и посебно нашем водичу Предрагу Обрадовићу на овом дивном путовању

Предавање полиције о насиљу

У оквиру оперативног плана заштите ученика од насиља, израђеног од стране Школског тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, данас је у холу школе одржано предавање за све ученике, на тему Насиље као негативна друштвена појава. Предавање је одржао помоћник командира полицијске испоставе у Новој Црњи, Зоран Иванић, коме се овом приликом захваљујемо.

Блок настава

Завршен је практични део наставе за наше економисте. Захваљујемо се свим предузетницима који су омогућили извођење праксе и помогли у реализацији наставног плана и програма, а то су, за ову годину: ЗЗ Пласт, ЗЗ Полет, ЗЗ Банатско Карађорђево, ЗЗ Руско Село, ЗЗ Биостар, Општина Житиште, Van Drunen Farms, Carrots D.O.O, Ћирком, Баранда С и књиговодствене агенције из Српске Црње, Честерега, Банатског Карађорђева и Кикинде.

Календар рада и испита до краја школске године

У одељку Обавештења, објављени су календари рада и полагања матурских и завршних испита за све смерове, као и датуми седница, до краја школске године.

Тимски час физичко васпитање и физика

Професорка физичког васпитања Хелена Вујановић и професор физике Атила Видач , одржали су данас тимски час на тему Атлетика - мерење брзине трчања на кратке и дуге стазе. Ученици одељења I4 трчали су спринт на 40 и 240 метара, мерили пролазно време и на основу тога рачунали брзину кретања, и на крају упоређивали резултате.

Матурска екскурзија 2023.

Након више од деценије за матуранте наше школе организована је екскурзија ван граница наше земље. Избор матураната био је главни град Мађарске, прелепа Будимпешта. Више од 1500 година стара историја и културно благо које су бројне цивилизације оставиле за собом учиниле су да нас Будимпешта потпуно фасцинира. Богат туристички програм обухватио је посету Тргу хероја, згради Опере, Андраши булевару, згради Парламента, Будимском дворцу и Рибарском бастиону. Посебна атракција била је посета тржном центру Кампона у којем се налази један од највећих тропикаријума и акваријума у Европи. По мишљењу матураната, као најзанимљивији део истакла се вожња метроом до познатог стадиона Ференц Пушкаш. Било је ово једно незаборавно искуство, које ће нам остати дуго у сећању, као доказ и настојање да се у сваком сегменту школовања негују квалитетни односи између ученика и њихових професора. Школа има добар разлог да се поноси својим ученицима, јер је екскурзија оцењена високом оценом.

Једнодневни излет

Као и сваке године, за све ученике наше школе, организован је једнодневни излет дана 11.05.2023. год. Овога пута, деца са професорима посетила су Музеј илузија, Авалски торањ и у оквиру слободног времена, шетала су Кнез Михаиловом улицом и Калемегданом. Ни лоши временски услови нису нас спречили да се вратимо са позитивним утисцима. Школа као организатор обезбедила је деци ужину и воду, а захваљујући Општини Нова Црња организован је превоз до Београда.

Завршен турнир у шаху

Након завршеног турнира у шаху, у оквиру шаховске секције коју је водио Атила Видач, професор физике, ученицима су додељене награде. Прво место освојио је Душан Адамовић (III2), друго место Драган Попов (III2), a треће место Љубиша Међа (IV3). Честитамо!

Презентација Факултета техничких наука

Асистент и доцент Миодраг Вишковић са департмана за инжењерство заштите животне средине и заштите на раду Факултета техничких наука из Новог Сада, одржао је данас матурантима наше школе презентацију у којој је представио установу и наведену катедру, и позвао ученике да се заинтересују за будуће студирање на овом факултету.

Обавештење

Од петка, 7.априла 2023. године, почиње пролећни (ускршњи) распуст за све ученике са територије АП Војводине и трајаће до понедељка, 17. априла 2023. године.

Први наставни дан након распуста је уторак, 18. април 2023.године и настава ће се одвијати по распореду часова за петак како је прописано календаром рада.

По повратку са распуста настава ће се изводити у поподневној смени са почетком у 13:30 сати, а ђачки аутобуси саобраћаће по устаљеном реду вожње за поподневну смену.

Свим ученицима и њиховим породицама честитамо предстојеће Васкршње празнике и желимо пријатан одмор!

Такмичење на универзитету Сингидунум

Овогодишња тема такмичења на Универзитету Сингидунум у Новом Саду из области економије била је решавање пословних проблема на примеру посластичарнице "Фиона." Својим креативним и уникатним решењем ученице IV2 Сања Пролић, Јелена Томашевић и Сабрина Миучин освојиле су I место и наградно путовање у Солун. Честитамо!

Хуманитарни базар

Дана 04. априла у холу наше школе одржан је хуманитарни Ускршњи базар у организацији ученичког парламента. Ученици и професори направили су домаћа пецива и колаче, и продавали их по симболичним ценама, а сав приход ишао је у добротворне сврхе. Захваљујемо се свим ученицима и професорима на учешћу. Још једном смо заједничким снагама показали солидарност и додали свету мало боје.

Турнир у шаху

Турнир у шаху у оквиру шаховске секције наше школе, почео је у среду, 29. марта. Пријављено је укупно 14 ученика који су прве партије одиграли у среду, а наредне среде, 05. априла, играће се четвртфинале. Сваке наредне среде, у оквиру четвртог часа, учесници ће играти партије док се не одреди победник. Судије у мечевима су Вукан Вукмировић, Томислав Попов и Ивана Еремић. Срећно!

Радионица Вршњачког тима за борбу против насиља

Чланице Вршњачког тима за борбу против насиља, Вања Петровић и Марија Еремић, оосмислиле су едукативну радионицу на тему Дигитално насиље. Циљ ове радионице је да ученици препознају изазове на друштвеним мрежама и да адекватно реагују у ситуацијама када су изложени овој врсти насиља. Прва радионица одржана је у одељењу I4, ученици су били заинтересовани и својом активношћу допринели су да се развије занимљива дискусија. Радионице ће бити одржане у свим одељењима, у оквиру часова одељенских старешина.

Презентација ВШССОВ из Кикинде

Представнице Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Кикинди одржале су кратку презентацију и представиле ученицима завршних разреда наше школе структуру и могућности студирања у њиховој установи. Поједини ученици исказали су директно интересовање за наставак школовања у Кикинди, а свим ученицима подељени су флајери. Информације о студирању на ВШССОВ у Кикинди могу се пронаћи на сајту установе www.vaspitacka.edu.rs, а школа је активна и на друштвеним мрежама.

Такмичење из пословне економије

Ученица Ивана Матић је својим знањем представила нашу школу на Републичком такмичењу из Пословне економије у Сремској Митровици. На такмичењу су учествовали најбољи ученици из 24 школе. Честитке на постигнутом успеху и уложеном труду нашој ученици и менторима, профeсорицама Весни Рис и Жељани Узелац!

RAF IT DAYS 2023

Ученици I4, Урош Лукић, Богдан Алексић, Ненад Мијин, Синиша Вранов, Никола Пантелић и Немања Мијучин, који похађају смер електротехничар информационих технологија, квалификовали су се да учествују на семинару RAF IT DAYS. Семинар организује Рачунарски факултет у Београду, за педесет најбољих ученика средњих школа и гимназија са територије Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе. Семинар ће бити реализован од 31. марта до 3. априла 2023. Теме семинара су: Motion Graphics у различитим медијима, Тестирање софтвера, Од игре до продукције, Шта после ChatGPT-a, Направите своју прву онлајн продавницу, Феномен малог света, Увод у blockchain: како ова технологија може променити начин на који живимо и радимо, Вештачка интелигенција и неуронске мреже и примене у медицини, Како да тестирам свој програм, Метаверзуми, Од образовања до каријере у гејмингу. Поред предавања ученицима ће бити обезбеђена посета Музеју Николе Тесле, посета компанији Noredeus, као и бројни занимљиви садржаји. Желимо им пуно успеха и леп провод!

Пано информатичке секције

Ученици I4, у оквиру информатичке секције, баве се појмом алгоритма, те су направили пано који илуструје алгоритам за решавање задатака. Он ће користити и на часовима математике, физике и стручних предмета, везаним за ИТ смер.

Такмичење из принципа економије

Честитке на постигнутом успеху и уложеном труду на такмичењу из Принципа економије за ученицу Сабрину Миучин и професорицу Ивану Барачков!

Гостовање проф др Милана Мицића

Било нам је велико задовољство да дана 16.03.2023. год. угостимо проф др Милана Мицића, генералног секретара Матице српске у Новом Саду, а некадашњег ученика наше школе. Он је веома живописно говорио на тему миграционих токова у Банату, што је подстакло ученике да размишљају о свом пореклу. Школа је на дар добила десетак наслова који се тичу историје Баната и "Српски биографски речник" у седам томова. Проф др Милан Мицић упутио је ученицима поруку која оставља снажан утисак - да није у животу толико важно где ће нас живот одвести, колико је важно да знамо породичну историју, одакле потичемо и где су нам корени.

Имплементација матурског испита по новом концепту

У петак 10.3.2023, у Првој економској школи у Београду, присуствовали смо обуци под називом "Имплементација матурског испита по новом концепту" за образовни профил економски техничар. Наставници су се упознали са новим концептом реализације матурског испита и методологијом оцењивања заснованог на компетенцијама.

Сајам образовања "Путокази"

Матуранти наше школе данас су посетили Универзитет "Сингидунум" и Сајам образовања "Путокази" у Новом Саду. На Универзитету "Сингидунум" имали су прилику да се упознају са студијским програмима. Такође, професори факултета су одржали предавање на тему "Инфлуенсери и њихов утицај." На Сајму образовања упознали су се са понудом средњег, вишег и високог школства у Србији, а представљени су и факултети из Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске.

Међународни дан жена - 8. март

У нашој школи обележен је Међународни дан жена - 8. март. Колектив је уживао у закуски организованој од стране Синдиката школе, а поједини ученици обрадовали су професорке, као и ученице, са цвећем.

Окружно такмичење из енглеског језика

Матуранти гимназије, Бојана Милин и Душан Стоилков, учествовали су на окружном такмичењу из енглеског језика које је одржано у Економско-трговинској школи Јован Трајковић у Зрењанину. Нису остварили пласман на републички ниво, али обоје имају преко 70% тачних одговора, a ми им свакако честитамо на успеху! 

Тимски час Енглеског језика и Српског језика и књижевности

Данас је одржан тимски час енглеског језика и српског језика и књижевности. Професори Драган Савин и Душица Шуковић - Марјановић заједно су гимназијском одељењу III3 предавали о криминалистичким романима у енглеској књижевности.

Подели радост читања

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, ученици наше школе, заједно са школским библиотекаром, укључили су се у акцију „Читајмо гласно“, и на тај начин промовисали културу читања. Ученици су читали стихове познатих домаћих и светских песника.

Масленица

Професор руског језика, Александар Баста, са ученицима IV3 одељења гимназије, обележио је завршетак недеље Масленице, верског и традиционалног празника Источних Словена. Масленица се обележава у седмој недељи пре Ускрса, односно њеним завршетком почиње Велики,  Васкршњи пост. Том приликом, ученици и професори почашћени су палачинкама, које су главно јело током Масленице.

Тимски час математика и банкарство

Данас су одељењу IV2, смера Економски техничар, тимски час одржали професор математике Јован Ћиковић и професорка економске групе предмета, односно банкарства, Војислава Шкулетић Буквић. Тема часа била је План амортизације зајма, а ученици су у оквиру часа самостално израђивали амортизационе планове кредита са методама једнаких ануитета и једнаких отплата. 

"Колико сте предузетни, толико сте и успешни"

Прва генерација ученика образовног профила Економски техничар, која наставу слуша по новом наставном плану и програму, ускоро завршава своје школовање. Пред њима је полагање матурског испита, којим се обезбеђује провера стечених стручних компетенцијa, па су, у складу са тим, почеле и припреме.

Обавештење

Од среде, 15. фебруара 2023. године, школа неће радити због обележавања празника Сретење – Дан државности.

Први радни дан после празника је 20. фебруар 2023. године, и ради се у поподневној смени са почетком у 13:30 сати.

Пријатан одмор!


Квиз знања за трговце

Данас је у току другог часа одржан квиз знања у ком су се такмичиле трочлане екипе из одељења II1 и III1 трговачког смера. Испред одељења II1 такмичили су се Жељко Барбул, Милица Молнар и Јелена Илијин, а испред одељења III1 Сашка Протић, Тони Јовановић и Невена Радаковић. Квиз се састојао од четири игре, а тематика питања је била из стручних предмета. Победила је екипа из одељења III1. Обе екипе награђене су симболичним наградама.

Квиз су осмислиле професорке Жељана Узелац и Ивана Барачков, а реализовале су га уз помоћ ученичког парламента.


Конференција директора школа

Ради презентовања планираних активности у области образовања и унапређивања комуникације између Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и образовно-васпитних установа, у великој сали Скупштине АП Војводине, дана 13. фебруара, одржан је састанак с директорима покрајинских школа, коме су присуствовали и директори са територије наше општине.


Чланак у Просветном прегледу

"Просветни преглед" пише о нашим успесима.

Посета часовима

Почетком фебруара месеца почела је редовна посета часовима од стране директора и педагога школе. У првој недељи посећени су часови језичке групе предмета (српски језик и књижевност, енглески језик и руски језик). Професорима су након сваког часа саопштене похвале, примедбе и сугестије, ради очувања и побољшања квалитета наставе. У наредном периоду педагог и директор наставиће са посетама осталим часовима, по групама.

Тимски час Историја и Руски језик

Професорка историје Љубица Кајтез и професор руског језика Александар Баста одржали су тимски час у одељењу IV3, односно четвртом разреду гимназије. Тема је била Свет у другом светском рату, а јединица која се обрађивала била је Опсада Лењинграда.

RAF IT DAYS 2023

Ученици смера Електротехничар информационих технологија решавају квалификациони тест из области информатике. Успешно решен тест услов је за учешће на семинару RAF IT DAYS 2023 који организује Рачунарски факултет у Београду, од 31. марта до 03. априла 2023. год. Желимо им пуно успеха у раду!

Светосавски бал 2023.

Део колектива СШ "Ђура Јакшић" који је присуствовао Светосавском балу у организацији општине Нова Црња. Лепа традиција и дан када сви просветни радници са територије наше општине имају прилику да се упознају, друже, размене искуства и забаве уз сећање на првог српског просветитеља и архиепископа Св. Саву. У име колектива наше школе, захваљујемо се организатору на лепој и пријатној вечери!

Предавање Црвеног Крста

Поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце, Црвени крст Нова Црња организовао је у четвртак, 26. јануара 2023. год., предавање у средњој школи "Ђура Јакшић" на ову тему. Предавању је присуствовало 47 ученика, три наставника и педагог.

Предавање је одржала волонтерка Црвеног Крста, др Марија Несторов, гинеколог у Дому здравља Српска Црња, а увод у тему је дала директорица школе Марија Гајинов и председница Црвеног крста Нова Црња Светлана Кондић, које су такође биле присутне на предавању.

Обука из прве помоћи

Млади волонтери Црвеног крста Нова Црња, дана 23. јануара 2023. год. имали су завршни час и презентацију из основне обуке за пружање прве помоћи. Обуку је кроз укупно шест часова, реализованих током новембра и децембра 2022. год., одржала едукатор Црвеног крста, Светлана Кондић.

Тимски час хемија и физика

Професорка хемије Алексић и професор физике Видач, одржали су тимски час одељењу I-4, смера Електротехничар информационих технологија, из наставне јединице Електролити, електролитичке дисоцијације киселина, база и соли.


Пано информатичке секције

Ученици одељења I-4, смер електротехничар информационих технологија, су у оквиру информатичке секције, са професорима Цветковић и Тошков, урадили пано на тему Алгоритми.

Поклон фирме "Mrga Project"

"Размишљајте као човек од акције, делујте као човек од мисли" - Хенри Бергсон


Од идеје до реализације... Поклон фирме Мрга Пројект у кабинету информатике као знак успешне сарадње!

Помози другу свом

Ученички парламент је и ове године реализовао хуманитарну акцију "Помози другу свом," па је тако још један ученик наше школе имао прилику да изабере гардеробу која му је потребна захваљујући друговима из школе, као и професорима. Срећни смо када некога обрадујемо!

Прело у нашем сокаку

Ученица Сабрина Миучин, професорице Наташа Вучковац и Ана Маринков, учествовале су у емисији "Прело у нашем сокаку", која је емитована у недељу, 15. јануара на ТВ Хепи. Представљале су школу, говорећи о такмичењу на Универзитету Сингидунум и ваннаставним активностима.

Рециклажне кутије

У приземљу и на првом спрату школе постављене су рециклажне кутије, које су рад еколошке секције. У кутије треба одлагати отпад од папира, пластике и метала. На свакој кутији стоји назначено који отпад иде у коју кутију.

Конкурс за доделу стипендија и једнократне финансијске помоћи ученицима

На основу члана 11. Одлуке о ученичким и студентским стипендијама и једнократној финансијској помоћи ученицима и студентима (Службени лист општине Нова Црња“ бр. 23/19), Одлуке о буџету Општине Нова Црња за 2023. годину („Службени лист општине Нова Црња“ бр. 25/22) и Одлуке Општинског већа општине Нова Црња број I-06-2/23-2 од 11.01.2023. године („Службени лист општине Нова Црња“ број 1/23 ) Одељење за општу управу, заједничке послове и јавне службе Општинске управе општине Нова Црња дана 12.01.2023. године, расписује Конкурс за доделу стипендија и једнократне финансијске помоћи ученицима и студентима са територије општине Нова Црња за школску 2022/23. Конкурс је отворен до 27.01.2023. год. Више информација можете пронаћи на сајту Општине Нова Црња. У прилогу можете преузети комплетан текст конкурса и образац пријаве.

ДРУЖЕЊЕ КОЛЕКТИВА

Последњи радни дан у овој години провели смо у дружењу, а на нашу радост, постаје традиција да угостимо наше пензионисане запослене.

ДРУЖЕЊЕ СА НАЈМЛАЂИМА

Додела пакетића за децу запослених.

ЧАЈАНКА

Последњи наставни дан у првом полугодишту провели смо уз чајанку коју је организовао Ученички парламент. Слушали смо музику, јели колачиће које смо правили заједничким снагама, писали жеље за Деда Мраза... У Нову годину улазимо још успешнији! Срећни празници!

У ЧАСТ ДОСТОЈЕВСКОГ

Био је руски рамонописац, писац кратких прича, есејиста и новинар. Достојевски је у својим делима писао о људском стању у политички, друштвено и духовно нестабилној Русији у периоду 19.века, бавио се проучавањем филозофских и религиозних тема. Сматра се творцем модерног психолошког романа. Најважнија дела: Злочин и казна, Коцкар, Идиот, Зли дуси, Браћа Карамазови. Ученици који су помогли у изради паноа: Маша Бероња, Дејана Ђурђев, Душан Адамовић.

КВИЗ "ОПИСМЕНИ СЕ"

Ученици првог и другог разреда сва три образовна профила учествовали су у квизу "Описмени се" у реализацији Ученичког парламента, професорице економске групе предмета Иване Барачков и професорице Српског језика и књижевности Ане Маринков. Квиз је обухватао питања из две области: језика и језичке културе и књижевности. Прво место освојило је 2-2. Честитамо свим учесницима!

НОВОГОДИШЊИ КВИЗ ЗНАЊА ЗА ЕКОНОМИСТЕ

Трудимо се да проширимо и проверимо своје знање из економије, па је Ученички парламент иницирао и осмислио квиз из области економије. У квизу су учествовали ученици 3-2 Дејан Адамовић, Душан Адамовић и Андреј Ђелкапић, док су одељење 4-2 представљали Сабрина Миучин, Мирко Рапајић и Александар Тасић. Похваљујемо све учеснике квиза на ведрој и позитивној атмосфери, а ученицима 4-2 честитамо на победи!

ФИНАЛЕ ТУРНИРА У СТОНОМ ТЕНИСУ

Финале турнира у стоном тенису одржано је у среду, 14.12.2022. године у фискултурној сали, а финалу су присуствовали сви ученици школе. У мушкој конкуренцији прво место је освојио Мирко Рапајић савладавши Далибора Вираг са 2:0, док је у неизвесној борби за треће место победу однео Дејан Адамовић победивши Милана Медић 2:1. У женској категорији прво место је освојила Ракић Марина победивши Исидору Тасић 2:0. По завршетку турнира ученицима су уручене пригодне награде. Честитамо!

ТИМСКИ ЧАС ФИЛОЗОФИЈА И ФИЗИКА

У среду, 14.12.2022. године, одржан је тимски час из предмета Филозофија (Златко Јелисавац) и Физика (Видач Атила) са ученицима 3-3, наставна јединица је била "Индуктивно закључивање, експеримент са Шредингеровом мачком и логичко закључивање".

ПРОМОЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА

Асистенти Пољопривредног факултета Универзитета Новог Сада кратким обраћањем и поделом лифлета презентовали су факултет ученицима 4-2 и 4-3 у среду, 14.12.2022. године.

ТИМСКИ ЧАС ГЕОГРАФИЈА И ЕКОЛОГИЈА

У понедељак, 12.12.2022. године, реализован је тимски час из предмета Географија (Слађана Иванић) и Екологија (Јелена Протић) на тему заштите, очувања и унапређивање природе Србије са ученицима 1-4.

АТМОСФЕРА СА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ

Наши ученици вредно раде на драмској секцији, припремајући представу "Зона Замфирова", која ће бити одиграна на завршној приредби на крају школске године.

ТИМСКИ ЧАС ФИЗИКА И ОСНОВИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ

У петак, 9.12.2022. године, одржан је тимски час у оквиру стручног већа за природну групу предмета: Физика (Атила Видач) и Основи електротехнике (Бранислав Тошков) на тему Си-систем, претварање физичке величине са ученицима 1-4.

ТИМСКИ ЧАС ФИЗИКА И ОСНОВИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ

У петак, 9.12.2022. године, одржан је тимски час у оквиру стручног већа за природну групу предмета: Физика (Атила Видач) и Основи електротехнике (Бранислав Тошков) на тему Си-систем, претварање физичке величине са ученицима 1-4.

БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ И ОБУКА ПРВЕ ПОМОЋИ

У оквиру пројекта који је подржала општина Нова Црња, 7.12.2022. године, ученицима трећег и четвртог разреда одржано је предавање на тему безбедности у саобраћају и пружања прве помоћи од стране Агенције за безбедност саобраћаја, едукатори Милан Илић и Славен Мановић и Хитне помоћи Војводине, едукатор Барбара Негројевић.

"САМА ЈЕ ТРАЖИЛА"

Наши запослени, али и ученици школе имали су прилику да у склопу активности "16 дана активизма борбе против насиља над женама" у дворцу Нојхаузен погледају представу "Сама је тражила", у уторак, 6.1.2022. године.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА АИДС-А

У петак су наши ученици волонтери ЦК Нова Црња обележили 1. децембар, Светски дан АИДС-а поделом лифлета.

КВИЗ "ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА ДИНАРСКИМ НОВЧАНИЦАМА"

На иницијативу Народне банке Србије у Суботици је организован Регинонални (за Војводину) квиз "Знамените личности на динарским новчаницама" у суботу, 3.12.2022. године. Наша школа је била једна од седам школа које су се такмичиле, а представљали су нас ученици из 4-2 Александар Тасић, Димитрије Шућин, Ивана Матић и Јелена Томашевић заједно са одељењским старешином Наташом Вучковац. Освојили смо прво место и остварили право на учешће на квизу на државном нивоу које ће се одржати на пролеће 2023. године. Честитамо!

ОБИЛАЗАК ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ

У току првог полугодишта, у више наврата, директорка школе заједно са организатором практичне наставе и одељењским старешином обишла је ученике трговачке струке у којима се одвија пракса. Том приликом је обављен разговор са ученицима, али и са пословођама продавнице где је израђено обострано задовољство те се надамо да ће се овакав начин рада наставити и у другом полугодишту.

ТИМСКИ ЧАС СТАТИСТИКА И ПОСЛОВНА ИНФОРМАТИКА

У петак, 2.12.2022. године, одржан је тимски час из предмета Статистика (Наташа Вучковац) и Пословна информатика (Љиљана Цветковић) са ученицима 3-2 на тему "Формирање струкурне серије употребом програма EXCEL".

ПОДРШКА И ИЗ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ "ЂУРА ЈАКШИЋ" СРПСКА ЦРЊА

У периоду од 8ч до 12ч сви запослени наше школе су у просторијама школе разговарали на тему сузбијања насиља и направили плакат на задату тему.

СВАКО ВРЕДИ ДОК РАДИ

Да наша школа увек буде уредна, да се звоно огласи на време, да у паузи запослени имају топли напитак брине помоћно особље наше школе.

ОБАВЕШТЕЊЕ

У четвртак, 1.12.2022. године, у школи ће бити обустављен рад на основу једногласне одлуке запослених због нарастајућег насиља према запосленима у образовању, као знак солидарности и подршке свима који су били жртве насиља на радном месту. Тога дана у школи неће бити наставе, а запослени ће бити на свом радном месту. У петак ће се настава у школи одвијати редовно.

ТИМСКИ ЧАС ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ И БИОЛОГИЈА

У среду, 30.11.2022. године, одржан је тимски час Физичко васпитање (Хелена Вујановић) и Биологија (Јелена Протић). Тема часа је била "Одбојка - мишићна активност", а ученици 1-2 су након вежбања одбијања лопте "Прсти - чекић" обновили знања о мишићном систему, као активном делу апарата за кретање.

ПОДРШКА НАШИМ ФУДБАЛЕРИМА

Да бисмо свим ученицима и запосленима школе омогућили да гледају утакмицу Србија-Камерун у оквиру Светског првенства у фудбалу у понедељак су часови у школи трајали до 10:55ч, а онда смо сви заједно имали час физичког васпитања који је осмишљен тако да смо у фискултурној сали путем видео-бима бодрили наше фудбалере. И даље смо уз њих.

МЕКСТ КОНФЕРЕНЦИЈА

Девета Међународна конференција студената туризма и хотелијерства одржана је у Новом Саду од 25. до 27.11.2022. године и окупила је признате стручњаке из области туризма, хотелијерства и маркетинга. Наши ученици Јелена Томашевић, Сања Пролић и Сабрина Миучин заједно са професорком Наташом Вучковац и Иваном Барачков, као награду за освојено друго место на Универзитету Сингидунум у причи "Сасвим природно", присуствовале су конференцији у суботу 26.11.2022. године.

КЊИЖЕВНЕ ЕПОХЕ

Ученици 3-3 су направили пано о одређеним књижевним епохама српске књижевности, како би служио као подсетник свим ученицима школе. Указали су на значајне писце и њихова дела која се током школовања обрађују. Њихов рад пратила је професорица Ана Маринков.

ТИМСКИ ЧАС СОЦИОЛОГИЈА И СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

У петак, 25.11.2022. године, одржан је тимски час из Социологије (Гордана Деретић) и Српски језик и књижевност (Милош Сирар). Наставна јединица је била "Контракултура" која се реализовала у одељењу 4-3.

ТИМСКИ ЧАС ОСНОВИ ТРГОВИНЕ, ТЕХНИКА ПРОДАЈЕ И УСЛУГЕ КУПЦИМА И МАРКЕТИНГ

У оквиру економске групе предмета одржан је тимски час из три наставна предмета: Основи трговине (Ивана Барачков), Техника продаје и услуге купцима (Зоран Јурјевић) и Маркетинг (Наташа Вучковац). Са ученицима 1-1 урађена је обрада новог градива на тему "Појам, подела и сегментација тржишта".

ТИМСКИ ЧАС ИСТОРИЈА И СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

У среду, 23.11.2022. године, одржан је тимски час из Историје (Љубица Кајтез) и Српски језик и књижевност (Милош Сирар), са матурантима (4-3) на тему "Великани рата", а фокус часа је био на животу и делу Бранислава Нушића, Милоша Црњанског и Милутина Бојића.

ТИМСКИ ЧАС РАЧУНОВОДСТВО И ПРИНЦИПИ ЕКОНОМИЈЕ

У уторак одржан је још један тимски час из економске групе предмета: Рачуноводство (Војислава Шкулетић Буквић) и Принципи економије (Миланка Шуковић). Ученици 2-2 имали су прилику да заједно са професоркама вежбају и понављају лекцију "Купци".

ТИМСКИ ЧАС ЕКОНОМСКО ПОСЛОВАЊЕ И ПОСЛОВНА КОРЕСПОНДЕНЦИЈА И КОМУНИКАЦИЈА

Дана 21.11.2022. године одржан је тимски час из економског пословања (Весна Рис) и пословне кореспонденције и комуникације (Жељана Узелац) са једном групом ученика 3-2, а тема је била "Пословна коресподенција са комитентима".

ИАКО САМ СТАРИЈИ ЖЕЛИМ БИТИ ЗДРАВИЈИ

Центар за развој младих општине Нова Црња реализује пројекат под називом "Иако сам старији желим бити здравији". Професор физичког васпитања Маринко Марјановић је у петак, 18.11.2022. године, ученицима 4-2 и 4-3 одржао едукацију и теоретско-практично саветовање у циљу очувања и унапређења здравља . Гости су били представници Црвеног крста.

ТТ ЗБОР

Ученици завршних разреда наше школе присуствовали су Тактичко-техничком збору у касарни "НХ Светозар Марковић Тоза" у Зрењанину 17.11.2022. године. Одржано је такмичење у познавању садржаја из области одбране, а ученици су затим остатак времена провели у војној средини у разгледању касарне.

КАБИНЕТ ЗА ПРАКТИЧНУ НАСТАВУ

Од данас је у употреби кабинет за практичну наставу и наставу Основа електротехнике. Хвала ученицима и родитељима на разумевању и стрпљењу и још једном се захваљујемо "Мрга пројект" на ангажовању у опремању нових учионица.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

На предлог Вршњачког тима за борбу против насиља обележен је 16. новембар Међународни дан толеранције. Волонтер Црвеног крста Нова Црња Јована Сирар одржала је радионице са члановима Вршњачког тима, а затим и са ученицима првих разреда.

РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ ЖЕНА

На иницијативу Ученичког парламента у уторак, 15.11.2022. године, др Марија Несторов, гинеколог, одржала је предавање на тему "Репродуктивно здравља жена" за ученице свих разреда наше школе. Након одржаног предавања докторка је одговарала на постављена питања ученица.

БИБЛИОТЕКА

Фонд библиотеке обогаћен је са неколико нових наслова.


ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА СА ОРУЖЈЕМ

У четвртак, 10.11.2022. године, Министарство одбране ученицима завршних разреда промовисало је добровољно служење војног рока са оружјем.

"Један који хоће, увек је јачи од двојице који морају".

ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

Данас, 8.11.2022. године, обележен је Дан просветних радника. У зборници школе уприличено је скромно послужење, а ученици Основне школе "Ђура Јакшић" из Српске Црње заједно са наставником веронауке уручили су симболичан поклон директору и педагогу наше школе поводом овог празника. Овом приликом им се захваљујемо, а свим просветним радницима желимо успешан рад.

ИТ УЧИОНИЦА

Још једна учионица за рад у групама за потребе наставе из предмета програмирање, веб дизајн, базе података, рачунарска графика и мултимедија... Са овом опремом идемо у корак са најсавременије опремљеним школама.

ТИМСКИ ЧАС ХЕМИЈА И МАТЕМАТИКА

У петак, 4.11.2022. године, одржан је тимски час у оквиру Већа природне групе наука, час хемије (Алексић Милица) и математике (Јован Ћиковић), са ученицима 1-4 на тему "Масени процентни садржај раствора".

ПОСЕТА ЧАСУ

Часови друштвене групе предмета посећени су од стране директора и педагога у претходне две недеље. Залагање професора и интересовање ученика на часу оправдавају високу оцену од стране евалуатора.

НАСИЉЕ НИЈЕ МОЈ ИЗБОР

Ученице 4-3 Маша Бероња и Нађа Ђерић су у оквиру активности Вршњачког тима за борбу против насиља, под слоганом "Насиље није мој избор", уредиле пано у холу школе.

ТИМСКИ ЧАС ИСТОРИЈА И ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ

У четвртак, 3.11.2022. године, одржан је тимски час из предмета Историја (Данијел Томић) и Физичко васпитање (Миленко Вујовић). Ученици 3-3 су кроз дискусију са професорима прошли кроз историју Олимпијских игара и говорили о занимљивостима на ту тему.

КУТАК ЗА ЕКОНОМИСТЕ

Ученици одељења 4-2 уредили су Кутак за економисте у холу школе са идејом представљања савремених пословних идеја

"Изаберите посао који волите и нећете морати да радите ниједан дан до краја живота."

ТИМСКИ ЧАС ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК И СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

У понедељак, 31.10.2022. године, одржан је тимски час у оквиру Већа за језике, енглески језик (Милена Рудан) и српски језик и књижевност (Ана Маринков) Са ученицима 4-2 дискутовало се о најзначајнијим књижевним наградама које се додељују у свету, али и у нашој држави.

ПРОЈЕКАТ "ДИГИТАЛНА УЧИОНИЦА"

У оквиру пројекта "Дигитална учионица" Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ком трејда (ComTrade Shop), наша школа аплицирала је за 11 лаптопова, 11 пројектора и 11 колица за пројектор и исто то је и добила. Овом донацијом биће унапређена дигитална настава.

САЈАМ КЊИГА

У петак, 28.10.2022. године, запослени наше школе заједно са колегама из Основне школе "Ђура Јакшић" Српска Црња и "4. октобар" Војвода Степа посетили су 65. Међународни београдски сајам књига.

АКТИВ ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА

Од школске 2022/2023 године директорка школе Марија Гајинов прикључила се раду актива директора средњих школа Средњобанатског округа заједно са директорима средњих школа из Сечња и Новог Бечеја. На састанку одржаном у понедељак, 24.10.2022. године, у Дому ученика у Зрењанину након добродошлице и поздравног говора председника актива, чланови су се бавили актуелном проблематиком средњих школа и указали на важност сарадње међу школама, али и сарадње са другим институцијама из окружења.

ПОСЕТА ЧАСУ

У периоду од 17.10.-21.10.2022. године директор и педагог школе посетили су часове за природне групе предмета. Након сваког одржаног часа обављен је разговор са професорима како би се настава додатно унапредила.

"УПОЗНАЈ СВОЈА ПОТРОШАЧКА ПРАВА"

Министарство трговине, туризма и телекомуникације организовало је такмичење за ученике средњих школа под називом "Упознај своја потрошачка права". У изради видео спота којим се промовишу права потрошача у Србији и Европској унији учествовали су ученици наше школе Ђорђе Дедић (1-2), Жељко Барбул (2-1) и Александра Габоров (4-2) са професорицом економске групе предмета Жељаном Узелац. Укупно су учествовале 22 школе, а на наше велико задовољство наш видео спот изабран је међу пет посебних радова који се истичу у неком од задатих критеријума, попут домишљатости и креативности у обради теме, и приказан је на Сајму књига. Веома смо поносни на рад и резултат овог такмичења, као и на све професоре који су учествовали у остварењу идеје.

ТИМСКИ ЧАС ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК И СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

У среду, 26.10.2022. године, реализован је тимски час из енглеског језика (професор Драган Савин) и српског језика и књижевности (професор Милош Сирар) на тему најзначајнијих књижевних награда . Час је посебно био занимљив јер је професор Сирар говорио енглеским језиком.

МАРКЕТИНГ БЕЗ ГРАНИЦА

Ни Валенсија није далеко за добру причу и ваљан рад!

ПОСЕТА ЧАСУ

У периоду од десетог до четрнаестог октобра директор и педагог школе посетили су часове економске групе предмета. Похваљујемо рад наставника и Веће економиста чији резултати рада су свакодневно видљиви.

ЈОШ ЈЕДАН КОРАК НАПРЕД

"Успех се налази у креирању користи за све и уживању у том процесу. Ако се фокусираш на то и усвојиш ову дефиницију успех је загарантован" Кели Ким

Ученици од данас у настави користе још један рачунарски кабинет. Хвала ученицима и родитељима на разумевању и стрпљењу и хвала "Мрга пројект" на ангажовању и савршеном дизајну!

ЈЕСЕЊИ КРОС

У четвртак, 13.10.2022. године, одржан је јесењи крос на стадиону ФК "Будућност" у Српској Црњи. Након кроса у просторијама школе одржан је турнир у малом фудбалу и одбојци.

УСПЕШНО ЗАВРШЕНА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

Председница Ученичког парламента уплатила је новчана средства (27810,00 динара) која су прикупили ученици и запослени наше школе у оквиру хуманитарне акције "За Југов самостални корак". Југу желимо успешну операцију и брз опоравак.

130 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ИВЕ АНДРИЋА

Рођендан Иве Андрића, нашег јединог нобеловца, обележили смо писањем радова на тему "Прича тече даље и причању нема краја". Радове су писале ученице Андреа Лакатош и Јована Лучић из 2-2, ученица Емина Стан из 3-2 и ученица Дејана Ћурћевић из 3-3, а професори Српског језика и књижевности посветили су часове Андрићу, говорећи о његовом лику и делу и пуштајући емисије о поменутом писцу.

ПОСЕТА ЧАСУ

У недељи од трећег до седмог октобра директор и педагог школе посетили су наставу у оквиру стручног већа из области језика (српски језик, енглески језик, руски језик). На основу обрасца за посматрање и вредновање школског часа настава је оцењена виском оценом уз могућност напредовања.

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ЈЕЗИКА

Професорка српског језика и књижевности Ана Маринков и библиотекарка Гордана Деретић са ученицама Вањом Петровић, Маријом Еремић, Сабрином Миучин и Јеленом Јеремић су Европски дан језика претвориле у Европску недељу језика, изабравши руску и турску културу као тему презентације и паноа. Ученице ће у наредном периоду посетити часове српског језика и књижевности и говорити на поменуту тему.

НОВА РАЧУНАРСКА ОПРЕМА

Кабинет за рачунарство и информатику опремљен је новим рачунарима које је донирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

ЗА ЈУГОВ САМОСТАЛНИ КОРАК

Наша школа се често одазива на хуманитарне акције јер наше мало некоме значи пуно. Други пут радо помажемо Радисављевић Југу, како би се у што краћем временском периоду прикупила неопходна новчана средства за хитну операцију. Позивамо све запослене и ученике да се одазову акцији!

СВЕТСКИ ДАН СРЦА

У уторак, 27.9.2022. године, у просторијама школе наши ученици волонтери Црвеног крста Нова Црња обележили су Светски дан срца, који се ове године обележава од слоганом "Свим срцем за сва срца".

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

У четвртак, 22.9.2022. године, у просторијама школе реализован је колективни семинар (16 бодова) за све запослене.

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Поводом "Дана српског јединства, слободе и националне заставе" у четвртак, 15.9.2022. године у току првог часа, ученицима је прочитан текст Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику.

СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

У петак, 9.9.2022.године, обележен је Светски дан прве помоћи под слоганом "Учимо да помажемо цео живот" у просторијама школе. Јавни час и предавање водила је председница ЦК Светлана Кондић, а часу су присуствовали волонтери наше школе.

ВИРТУЕЛНА УЧИОНИЦА

Ученике трговачке струке ове школске године дочекали смо са новим кабинетом који је опремљен као виртуелна продавница уз подршку компаније Персу маркети (BB Trade) и Кока-Коле. Захваљујемо се на донацији и надамо се даљој успешној сарадњи!

ХИМНА СРБИЈЕ ЗА ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Слушањем химне и обраћањем директорке школе свим ученицима и запосленима, кренули смо у нове радне победе.

ДОБРО ДОШЛИ!

Од данас у своје нове свеске пишемо нове лекције и усвајамо нова знања са жељом и трудом да будемо још успешнији.

Свим ученицима наше школе желимо срећан почетак школске године!