ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Упис ученика другог, трећег и четвртог разреда за школску 2022/2023 годину је у среду, 31.8.2022. године у периоду од 8 до 12 часова у просторијама школе.

Четвртак, 1.9.2022. године је први наставни дан, а настава почиње у 07.30 часова.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Упис ученика другог, трећег и четвртог разреда за школску 2022/2023 године је у среду, 31.8.2022. године у периоду од 8 до 12 часова у просторијама школе.

Четвртак, 1.9.2022. године је први наставни дан, а настава почиње у 07.30 часова.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ

Обавештавамо ученике да ће се поправни испит у августовском испитном року из Математике одржати у следећим терминима:

-ПЕТАК 26.8.2022. године у 8ч (ПИСМЕНИ ИСПИТ)

-ПОНЕДЕЉАК 29.8.2022. године у 8ч (УСМЕНИ ИСПИТ)

Свим ученицима желимо пуно среће!

ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ!

Данас је завршен други уписни круг, а на одржаној седници Наставничког већа констатовано је да тимски рад може дати само добре резултате што показује овогодишњи упис ученика првих разреда за школску 2022/2023 годину. Уписали смо ученике у сва три образовна профила и формирали три нова одељења. Успех!!! Хвала свима који су били уз нас и пружили нам подршку!

Свим ученицима наше школе желимо пријатан распуст, а запосленима леп одмор!

УПИС 2022/2023

Први уписни круг за ученике првог разреда одржаће се у просторијама школе у четвртак и петак 14. и 15. јула у периоду од 8-15 часова.


Други уписни круг је у суботу 16. јула од 8-12 часова.


Упис ученика другог, трећег и четвртог разреда за школску 2022/2023. је у среду 31. августа од 8-12 часова.

СТИПЕНДИЈА "ДОСИТЕЈ"

Срђан Шуковић и Дијана Дацин, некадашњи ученици гимназије Средње школе "Ђура Јакшић" Српска Црња, а данас добитници стипендије "Доситеја" коју додељује Фонд за младе таленте Републике Србије, а која је намењена талентованим и најуспешнијим ученицима и студентима. Честитамо!

ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ

На седници Наставничког већа, одржаној 14.6.2022. године, за ђака генерације изабрана је ученица четвртог разреда гимназије Кристина Дошлов из Српске Црње. Ученица је награђена комплетом књига и лаптопом од стране школе.

ВИДОВДАНСКЕ НАГРАДЕ

У петак, 1. јуна, у општини Нова Црња традиционално су додељене књиге ученицима наше школе који су остварили одличан успех (5,00) и примерено владање у школској 2021/2022 години.

ЗАВРШНА ПРИРЕДБА ШКОЛСКЕ 2021/2022 ГОДИНЕ

На завршној приредби представили смо део онога што смо радили ове школске године. Срж приредбе била је представа "Поп Ћира и поп Спира" по роману Стевана Сремца, коју су заједно са професорицом Српског језика Аном Маринков осмислили ученици, чланови драмске секције. Показали смо колико смо били успешни и у другим сферама, у снимању реклама, у писању, на разним такмичењима, а присутнима се обратила директорица школе Марија Гајинов и успешним ученицима уручила награде и похвале.

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА

У току ове школске године ученице различитих образовних профила долазиле су на литерарну секцију коју води професорица Ана Маринков. На овим часовима посебно се истицала њихова креативност док су писале саставе на различите теме. Осим тога, развијале су критичко мишљење, дружиле се и училе једне од других. Део тог рада представиле су Андреа Лакатош и Јелена Раданов је на завршној приредби.

ЛЕТЊИ КВИЗ ЗНАЊА

У организацији Ученичког парламента одржан је квиз знања поводом завршетка школске године и почетка летњег распуста. Квиз је обухватао разноврсне области, а нагласак је био на економији. Прво место освојили су ученици II2 одељења, друго место ученице III2 одељења и треће место ученици I2 одељења.

ЗАВРШНА ПРИРЕДБА

Завршна приредба СШ Ђура Јакшић одржаће се у Дому културе у Српској Црњи, у уторак, 28. јуна у 18 часова. Очекујемо вас. Сви сте позвани! Представа Поп Ћира и поп Спира је срж наше приредбе, али моћи ћете да видите и колико смо успешни и у неким другим сферама.

МАТУРСКО ВЕЧЕ

У четвртак, 16.јуна у ресторану "Мркшићеви салаши" у Српском Итебеју завршни разреди наше школе прославили су своје матурско вече.

ПРЕДАВАЊА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

У оквиру акције Да дишемо и миришемо ученице Тамара Звекић и Ивана Еремић у свим одељењима одржале су предавање о вези са бригом о личној хигијени и неговању здравља. Предавања су организована у сарадњи са Ученичким парламентом.

РУСКА ЧАЈАНКА

Крајем маја месеца на часу Руског језика, матуранти гимназијског одељења са професорком Тамаром Бастом и ове године су одржали традиционалну руску чајанку.

НОВЧАНА СРЕДСТВА ЗА РАЧУНАРСКУ ОПРЕМУ

Средња школа "Ђура Јакшић" Српска Црња на Конкурсу за финансирање и суфинансирање набавке опреме за установе средњег и основног образовања и васпитања на територији аутономне покрајине Војводине у 2022. години од Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице добила је 200.000,00 динара за набавку рачунарске опреме. Новац ће бити употребљен у опремање кабинета за нови образовни профил: Електротехничар инфомационих технологија.

НАУЧНО-ОБРАЗОВНО КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "ВУК КАРАЏИЋ" У ТРШИЋУ

Сара Фаркић, ученица II-2, изабрана је од стране Програмског савета Научно-образовног културног центра "Вук Караџић" у Тршићу за учешће на радионици Етнологија и антропологија за 2022. годину. Радионица ће се организовати почетком јула месеца и трајаће седам дана, а циљ Центра је да се међу ученицима средњих школа промовишу националне дисциплине: проучавање српског језика и књижевности, културе, обичаја и фолклора.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ ДРОГАМА

Дана 20.6.2022. године стручни сарадник Црвеног крста Нова Црња, Дијана Ференчев, одржала је предавање ученицима првог разреда на тему Борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

ШИФРА ОБРАЗОВНОГ ПРОФИЛА

На листи жеља се налазе поља у којој се уписује шифра образовног профила, назив школе и назив образовног профила. Шифра образовног профила представља најважнији податак на листи жеља, а шифре за наше смерове су следећe:

Електротехничар информационих технологија: SRNC MA 4E41S

Економски техничар: SRNC MA 4L01S

Трговац: SRNC MA 3K06S

КОЛИКО СЕ ПОЗНАЈЕМО

Наши ученици Андреј Ђелкапић (II2), Сара Фаркић (II2), Дејана Ћурћевић (II3) и Марија Еремић (II3) који су се у Сенти пласирали на даље такмичење у Новом Саду на квизу Колико се познајемо освојили су треће место. Честитамо.

СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ ДИПЛОМА

У среду, 15. јуна 2022.године, свечано су уручене дипломе, похвалнице и награде ученицима завршних разреда сва три образовна профила.

Честитамо!

ОРИГИНАЛНА ПОЗИВНИЦА

Наши драги матуранти све запослене у школи позвали су на матурско вече уручивши им позивнице са заједничком фотографијом и стиховима Мике Антића. Колектив школе им се захваљује на позиву, радујемо се заједничкој вечери.

ПРОМОЦИЈА ШКОЛЕ У КИКИНДИ

Тим за маркетинг школе посетио је основну школу "Жарко Зрењанин", "Фејеш Клара", "Јован Поповић", "Ђура Јакшић", "Вук Караџић" и "Свети Сава" у Кикинди због промовисања образовних профила у нашој школи.

ТИМСКИ ЧАС ОСНОВИ ТРГОВИНЕ И МАРКЕТИНГ

У среду, 8.6.2022. године, одржан је тимски час из економске групе предмета (Основи трговине и Маркетинг) код професорице Весне Рис и Наташе Вучковац у првом разреду трговаца, а наставна јединица је била "Развој и пораст утицаја малопродаје у каналу маркетинга".

КВИЗ КОЛИКО СЕ ПОЗНАЈЕМО

Ученици наше школе Андреј Ђелкапић (II2), Сара Фаркић (II2), Дејана Ђурђевић (II3) и Марија Еремић (II3) освојили су прво место на квизу Колико се познајемо у Сенти и пласирали су се на даље такмичење у Новом Саду. Честитамо!

СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Волонтери Црвеног крста Нова Црња, а ученици наше школе, у уторак (31.5.2022.) обележили су Светски дан без дуванског дима поделом лифлета.

ПАНОИ МАТУРАНАТА

ИСТРАЖИВАЊЕ ЗДРАВСТВЕНОГ ПОНАШАЊА ДЕЦЕ

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја 30.5.2022. године спровело је истраживање здравственог понашање деце школског узраста. Истраживање је обухватило ученике првог разреда, а циљ је био да се добију подаци о знању, ставовима и понашању деце и младих у вези са здрављем.

ТРУБАЧИ ЗА МАТУРАНТЕ

У петак, 27.5.2022. године, матуранти су прослави свој последњи наставни дан уз трубаче.

"ДАНИ МИЛОША ЦРЊАНСКОГ"

Наши запослени су имали прилику да присуствују манифестацији "Дани Милоша Црњанског" која је одржана у Спомен музеју-Родној кући Ћуре Јакшића у организацији ТО општине Нова Црња и Културног центра Војводине "Милош Црњански".

ОТВОРЕНА ВРАТА ШКОЛЕ

У протекла четири дана смо имали прилику да угостимо ученике осмог разреда из општине Нова Црња, Житиште и Кикинда. У понедељак (23.5.2022. ) посетила нас је Основна школа "Иво Лола Рибар" Нови Козарци и "Глигорије Попов" Руско Село, у уторак (24.5.2022.) "Ђура Јакшић" Банатски Двор, "Свети Сава" Житиште, "Алекса Шантић" Равни Тополовац и "Ђорће Кошбук" Торак, у среду "Милош Црњански" Српски Итебеј, "Бранко Радичевић" Александрово, "5. октобар" Војвода Степа и "Станко Крстин" Радојево, док су нас у четвртак (26.5.2022.) посетили ученици из Основне школе "Петар Кочић" Честерег и "Никола Тесла" Банатско Карађорђево. Ученицима смо презентовали шта све наша школа може да им понуди, а поред тога су посетили родну кућу Ђуре Јакшића и дворац Нојхаузен.

КОНКУРС ЗА ПОЛАЗНИКЕ У ЦОПО

Полицијска управа Нова Црња саопштила је матурантима да је Министарство унутрашњих послова расписало конкурс за упис полазника у Центар за основну полицијску обуку (ЦОПО) у Сремској Каменици.

ВРШЊАЧКИ ТИМ ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА

У протеклом периоду ученице другог разреда гимназије Вања Петровић и Дејана Ћурћевић су испред Вршњачког тима за борбу против насиља одржале радионице у свим разредима наше шлколе на тему "Насиље у школама". У овим радионицама заједно је учествовала и координаторка тима Гордана Деретић.

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ

У суботу, 21.5.2022. године, организован је једнодневни излет за све ученике и запослене, а посетили смо Храм Светог Саве, споменик Стефану Немањи, а затим смо брзим возом Соко стигли до Новог Сада, а одатле у Сремске Карловце. У Сремским Карловцима смо посетили Патријаршки дом и имали слободно време за обилазак града.

МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА

Ученици завршних разреда су у суботу и недељу (21.5.-22.5.2022.) ишли на матурску екскурзију у Вршац са својим одељењским старешинама. У Вршцу су посетили центар града, Градски музеј, Вршачку кулу и манастир Месић. Матурска екскурзија је оцењена највишом оценом од стране агенције, смештаја, као и превозника.

"ТАМНА СТРАНА ИНТЕРНЕТА"

Педагог је у одељењу 2-3 урадила радионицу Црвеног крста "Тамна страна интернета". Циљ радионице је саветовање младих како да правилно поступе у ситуацији док слободно време проводе користећи Интернет и друштвене мреже.

"КАРАВАН ЗАПОШЉАВАЊА"

Национална служба за запошљавање ученицима завршних разреда представила је пројекат "Караван запошљавања" 17.5.2022. године. Ученици који неће наставити школовање и који ће се у свет рада укључити након завршене средње школе имали су прилику да добију информације о актуелним конкурсима и могућност да попуне пријаву за биро.

ПРОМОЦИЈА ФАРМАЦЕУТСКОГ ФАКУЛТЕТА НОВИ САД

У петак, 13.5.2022. године, ученицима завршних разреда магистар фармације, студент докторских студија и асистент у настави на Фармацеутском факултету Нови Сад, Милана Стојановић, представила је програме за упис на прву годину студија, а након тога је одржала предавање из области козметологије на тему Нега коже. 

ТИМСКИ ЧАС БИОЛОГИЈА И ФИЗИКА

Професорица биологије Данијела Литричин Симић и професор Атила Видач су ученицима 3-3 приказали како се сигнал преноси између надражљивих ћелија на тимском часу и тиме су показали колико су биологија и физика заиста повезане. Ученици су заједно са професорима уз помоћ 3Д оловке на еколошкој секцији направили модел синапсе који је унапред предвиђен да се користи у реализацији тимског часа. Овакав начин рада је лепо прихваћен од стране ученика. Професори ће и даље наставити да изненађују ученике увођењем разних иновација како би настава била што квалитетнија и интересантнија.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ СИНГИДУНУМ

Ученице 3-2 одељења Сања Пролић, Сабрина Миучин и Јелена Томашевић представљале су нашу школу на Универзитету Сингидунум. Виђена њиховим очима, Српска Црња представљена је у причи Сасвим природно, која је од стране жирија похваљена и награђена. Оне су освојиле друго место и позив да присуствују Међународној конференцији студената туризма и угоститељства. Честитамо!

БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Волонтерка Црвеног крста Нова Црња одржала је два предавања из Борбе против трговине људима. Прво предавање је било "Да ли верујете у бајке?!" за ученике 1-1 где им је представљен ланац трговине људима кроз инсерте из филма који су анализирали и на тај начин усвојили кључне превентивне поруке. Друго предавање је било "Петрова прича" за ученике 2-3 који су посаветовани како да правилно поступају и безбедно се понашају док користе интернет.

ПРИПРЕМЕ ЗА СИНГИДУНУМ У ТОКУ

Ученице 3-2 одељења Сања Пролић, Сабрина Миучин и Јелена Томашевић, припремају се за презентацију наше школе и места. Презентација "Српска Црња у епизоди Сасвим природно" ће бити представљена на Универзитету Сингидинум у Новом Саду.

АКЦИЈА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

У току априла месеца организована је акција прикупљања одеће за Црвени крст Нова Црња, којој су се одазвали ученици и запослени школе. Драго нам је што смо били део ове акције, јер знамо да смо помогли некоме и учинили га срећним, јер само је срећа већа кад се дели.

ТИМСКИ ЧАС СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ И ИСТОРИЈА

Професорица Историје Љубица Кајтез и професорица Српског језика и књижевности Ана Маринков одржале су тимски час у 1-2, а тема часа била је наставна јединица хуманизам и ренесанса. Ученици су се упознали са овом темом кроз историју, историјске личности и догађаје, али и кроз европску књижевност и тако обогатили своје знање из опште културе и знање из поменутих предмета

ПРОМОЦИЈА ВСОВСУ У СУБОТИЦИ

Ученицима завршних разреда наше школе, сарадник у настави Високе школе струковних студија за образовање васпитача и тренера у Суботици, Жељка Попов , представила је програме за упис на прву годину студија.

ЕВРОПСКИ КВИЗ НОВЦА

У сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Европски квиз новца одржан је у оквиру Европске недеље новца, 14. априла 2022.године. Изградите своју будућност, будите паметни у погледу новца је слоган и званична тема глобалне недеље новца за 2022. годину и указује нам на важност размишљања о сопственој будућности приликом доношења финансијских одлука. Нашу школу представљала је ученица Анастасија Лакатош са професорком Наташом Вучковац, која је постигла завидне резултате, те је од 29 питања из различитих области финансијске писмености, новца, дигиталне сигурности, штедње, Европске уније и осталих области везаних за област финансија успешно одговорила на 24 питања.

ПРОЛЕЋНИ КРОС

У четвртак, 14.04.2022.године, одржан је пролећни крос на стадиону ФК "Будућност" у Српској Црњи. Након тога је одржан турнир у малом фудбалу на теренима у школском дворишту.

ДАН СЕЋАЊА НА ДОСИТЕЈА ОБРАДОВИЋА

Ове недеље на часовима Српског језика и књижевности обележили смо Дан сећања на Доситеја Обрадовића. Ученицима је познато ово велико име, важно за епоху просветитељства. Заједно са професорком Српског језика и књижевности подсетили су се његових дела, великих идеја и мисли. Слушали су "Востани Сербије", анализирали басне и присетили се садржаја и порука дела која су већ обрадили, а то су "Живот и прикљученија" и "Писмо Харалампију".

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ

Ученица другог разреда гимназије Ана Милошев учествовала је на такмичењу из српског језика и језичке културе, а стигла је и на Окружно такмичење које се протеклог викенда одржало у Зрењанинској гимназији. Није се пласирала на Републичко такмичење, али је понос и њене професорке Ане Маринков и читаве школе.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Од петка, 15.04.2022.године, почиње пролећни распуст, а први наставни дан је уторак, 26.04.2022.године. Настава ће се изводити у поподневној смени са почетком у 13:30ч. Срећне ускршње празнике и пријатан одмор желимо свим ученицима и запосленима.

TИМСКИ ЧАС МАРКЕТИНГ И ПСИХОЛОГИЈА

Професорица Маркетинга Вучковац Наташа и професорица Психологије Маринков Ана одржале су тимски час у економском одељењу, 4-2. Тема часа били су Пропаганда и јавно мњење. Две ученице су осмислиле рекламе, а остали ученици су пронашли пропагандне поруке које реклама носи. Сви зајендо су гледали рекламе са негативном и позитивном пропагандном поруком и осветлили појам пропаганде и јавног мњења.

"ДОБРЕ ЕМОТИВНЕ ВЕЗЕ"

Ученице 2-1 одељења Бецин Изабела и Радаковић Невена одржале су радионицу Добре емотивне везе у одељењу 1-2 и 2-1. Учимо да препознамо и негујемо праве вредности и градимо квалитетне односе са другим особама.

ТИМСКИ ЧАС ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК И СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

У понедељак, 04.04.2022. године, одржан је тимски час из енглеског језика (проф. Рудан Милена) и српског језика и књижевности (проф. Сирар Милош) за ученике 3-2, а наставна јединица је била Fictional detectives.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ

Ученице четврте године, смер економски техничар, Вујадинов Мирјана и Раданов Јелена са професором Савин Драганом учествовале су на Окружном такмичењу из Енглеског језика. Честитамо.

ПИЛОТИРАЊЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ

У Пилотирању пројекта Државне матуре учествују ученици и ученице четвртих разреда свих средњих школа у Србији.

Полагање испита:

Уторак (05.04.2022.) - српски језик и књижевност

Среда (06.04.2022.) - математика

Четвртак (07.04.2022.) - општеобразовни наставни предмети

Петак (08.04.2022.) - теоријски делови стручних испита

Испити се полажу сваки дан од 12ч до 15ч у фискултурној сали.

Сви ученици су у обавези да дају личну карту или други лични документ на увид дежурном професору.

Неопходно је да после сваког испита ученици попуне онлајн упитник. Као и тест, упитник је анониман. Ученици могу искрено и отворено да одговарају на питања из упитника. Одговори који су дати биће коришћени искључиво за евалуацију испита и као препоруке за даљи рад.

Пошто се ученици упознају са резултатима тестирања и оценама које су остварили, изјашњавају се да ли желе да им се исте оцене унесу у електорнски дневник.

У прилогу се налази сатница одржавања Државне матуре, имена чланова шкослке матурске комисије, прегледача, распоред дежурства, као и списак дозвољеног прибора који је неопходан за тестирање.

СТРУЧНО - ПЕДАГОШКИ НАДЗОР

На основу стандарда квалитета и њихових показатеља сачињен је Извештај о стручно-педагошком надзору од стране Школске управе Зрењанин којим је наша школа оцењена највишом оценом (4). Ова оцена одраз је стручности, константног залагања запослених и тимског рада и говори у прилог квалитету целокупног рада у школи. Допринос високој оцени дали су сви запослени и ученици. Хвала!

ПРОМОЦИЈА ВШССОВ У КИКИНДИ

Ученицима завршних разреда асистент Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Кикинди, Ана Вукобрат, представила је програм за упис на прву годину студија.

ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП

Акција "Чеп за хендикеп" је поново покренута од стране Ученичког парламента у нашој школи. У холу, на спрату школе, постављена је амбалажа у коју ученици и запослени могу убацивати чепове и на тај начин помоћи да особе са инвалидитетом доћу до бесплатних помагала која су им неопходна.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ

Ученица четвртог разреда Балабан Драгана са професорком Рис Весном учествовала је на Републичком такмичењу из Пословне економије и освојила је пето место. Честитамо!

САЈАМ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

На Сајму туризма у Београду Туристичка организација Нова Црња је у оквиру својих промотивних активности представила и средњу школу "Ђура Јакшић". Школу су представили наши бивши и садашњи ученици.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

Црвени крст Нова Црња је у сарадњи са професорком биологије Данијелом Литричин Симић обележио 24. март Светски дан туберкулозе под слоганом "Улажите у крај епидемије ТБ. Спашавајте животе". Предавање је одржано другом разреду гимназије.

ИДЕЈА И ЗЛАТНЕ РУКЕ

Оригинални поклон колегинице Вучковац Наташе и њеног бившег ученика из Кикинде, Попаживанов Стефана, послужиће у промотивним активностима наше школе. Захваљујемо се у име наставничког већа.

ДАН РЕКЛАМОЖДЕРА

ТИМСКИ ЧАС ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК И СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

У понедељак 21. марта одржан је тимски час енглески језик (проф. Савин Драган) и српски језик и књижевност (проф. Сирар Милош) за ученике трећег разреда гимназије на тему Fictional detectives.

МАРТ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

Координатор за подмалак и омладину Црвеног крста Нова Црња Светлана Кондић је 21. марта ученицима првих разреда одржала предавање на тему Рак грлића материце.

ДОНАЦИЈА СПОРТСКОГ САВЕЗА НОВА ЦРЊА

Спортски савез Нова Црња нашој школи је донирао нове лопте за физичко васпитање.

НОВИ СПОРТСКИ РЕКВИЗИТИ

Фискултурна сала обогаћена је са новим спортским реквизитима.

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

Ученици завршних разреда у пратњи одељенских старешина посетили су 17. Међународни сајам образовања "Путокази" у Новом Саду у четвртак, 10. 03. 2022. године.

ФИНАЛЕ ТУРНИРА У СТОНОМ ТЕНИСУ

У уторак, 8. марта одржано је финале турнира у стоном тенису. Прво место је освојио Шарановић Ранко, друго место је освојио Мајсторовић Бобан, а треће место је освојио Адамовић Душан. По завршетку турнира ученицима су уручене пригодне награде. Честитамо!

ПИСА ТЕСТИРАЊЕ

Средња школа "Ђура Јакшић" учествује у највећем истраживању у области образовања - Међународни програм процене ученичких постигнућа (ПИСА 2022). У среду и четвртак у кабинету за информатику ће се испитати у којој мери су петнаестогодишњи ученици развили компетенције које ће им бити потребне за наставак школовања и успешно учешће у савременом друштву.

СРЕЋАН 8. МАРТ

Поводом Дана жена, ученица Јована Лучић написала је састав на тему Жене - хероине на јединствен начин у оквиру литерарне секције. У име школе свим женама честитамо празник!

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА

Сваке недеље ученице различитих образовних профила долазе на литерарну секцију коју води професорица Ана Маринков. На овим часовима оне посебно истичу своју креативност пишући саставе на различите теме. Осим што пишу, развијају критичко мишљење, друже се и уче једне од других.

ИЗМЕНА ШКОЛСКОГ КАЛЕНДАРА ЗА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022. ГОДИНИ

УНИВЕРЗИТЕТ ЕДУКОНС

Универзитет ЕДУКОНС из Сремске Каменице је нашим ученицима завршних разреда представио свој програм, стипендије и такмичење "КНОБУР".

ТИМСКИ ЧАС СОЦИОЛОГИЈА И СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

У петак 11.02.2022. године одржан је тимски час социологија (проф. Деретић Гордана) и српски језик и књижевност (проф. Сирар Милош) ученицима четврте године гимназије на тему "Антисемитизам"

"МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ У МОМ МЕСТУ"

Ученица првог разреда економског смера, Андреа Лакатош, добила је посебну похвалу за учешће на конкурсу Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине- националне заједнице и Форума за едукацију, сарадњу, афирмацију и подршку грађанском друштву у области мултикултурализма, толеранције, очувања, промовисања етничке разноликости и културног идентитета националних мањина - националних заједница Војводине. Честитамо!

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ

Последњи поздрав нашем ученику Ђурђев Александру (1997-2022) од запослених у Средњој школи "Ђура Јакшић" Српска Црња

Хуманитарна акција "Буди хуман за Андрију"

Ученички парламент Средње школе "Ђура Јакшић", заједно са професорима и свим запосленима, учествовао је у хуманитарној акцији намењеној дечаку Андрији Арсину из Српске Црње. Ученици су се радо одазвали, увек су спремни да помогну и да својим гестом шире свест о хуманости.

Некад и сад

У оквиру акције "Некад и сад", овог месеца објављујемо биографије наших бивших ученица Љиљане и Смиљане Јованов.

"365 дана без дувана"

Стручни сарадник Црвеног крста је 31.01.2022. године одржала предавање ученицима прве године поводом обележавања Националног дана без дуванског дима под слоганом "365 дана без дувана".

Радионица "Прича о Мркију и Дуци"

Педагог и одељењски старешина (Вучковац Наташа) су 28.01.2022. године са ученицима 3-2 реализовали су радионицу "Прича о Мркију и Дуци" на којој су ђаци уочили предности и недостатке усменог преношења информација.

Школска слава - Свети Сава

Свети Сава - школска слава, четвртак, 27.01.2022. године, радни је а ненаставни дан. Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију, школа ће ове године обележити овај дан поштујући прописане мере безбедности и заштите здравља ученика и запослених.

Свим ученицима и запосленима честитамо школску славу - Светог Саву!

Прилог новосадске Дунав телевизије

У уторак, 21.12.2021. године, угостили смо представнике медија када је урађен прилог о нашој школи, понуди образовних профила и ваннаставних активности.

Погледај видео

Честитка

Свим ученицима, њиховим породицама и запосленима у школи, желимо срећне божићне и новогодишње празнике и пријатан одмор!

СШ "Ђура Јакшић" Српска Црња

Дружење са најмлађима

Деци запослених радника школе уручени су новогодишњи пакетићи уз пригодан програм и послужење.

Посао није само рад! - дружење колектива са пензионисаним радницима

У петак, 24.12.2021. године, у зборници школе угостили смо све пензионере, а колегама који су пензионисани ове године, уручили смо симболичне поклоне!

"Некад и сад"

У току свог рада, наша школа је изнедрила много успешних људи који су након завршетка школовања уписали факултет, успешно га завршили и засновали радни однос.

Неки од тих успешних људи данас су део колектива Средње школе "Ђура Јакшић".

Сваког наредног месеца ћемо у оквиру ове акције под називом "Некад и сад" објављивати кратку биографију са фотографијом бивших ученика наше школе, а сада успешних људи у циљу промоције и очувања правих вредности.

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ ОРГАНИЗОВАО НОВОГОДИШЊИ КВИЗ ЗНАЊА „ДОЂИ И ПОБЕДИ“

Уочи новогодишњих празника, на крају првог полугодишта 22.12.2021. Ученички парламент је организовао новогодишњи квиз, у којем је учествовало 6 екипа, и то из одељења: II-2, II-3, III-2, III-3, IV-2 и IV-3. Ученици су имали прилику да покажу своје знање из разноврсних области (економије, историје, географије, опште културе, филма, музике), да објасне појмове из разлитичих области и незаобилазна игра асоцијација. У веома динамичној и веселој атмосфери квиза, који се одиграо у 2 циклуса, ученици су показали ентузијазам и борбеност, која је изненадила све пристутне. У првом циклусу, у којем су учествовали ученици из одељења II-2 (А. Ђелкапић, Д. Косановић, М. Ференчев), II-3 (В. Петровић, Н. Аћамовић, М. Еремић), III-2 (М. Ђурић, М. Рапаић, Ј. Томашевић), заслужено прво место припало је екипи II/3 .  У другом циклусу, којем су учествовали ученици из одељења III-3 (М. Бероња, И. Еремић и Д. Стоилков), IV-2 (Д. Балабан, Л. Гајинов и Ј. Радановић) и IV-3 (Б. Јеремић, Н. Торњански и С. Зечевић из III-2), победници су били ученици из одељења IV-2.

Захваљујемо се свим ученицима који су учествовали у квизу, ученицима који су бодрили своје другове и другарице, свим представницима ученичког парламента који су помогли да „новогодишње рухо“ нашег квиза буде баш онакво какво јесте било – пре свега едукативно, али и весело и сјајно!

"Помози другу свом"

Ученички парламент успешно је реализовао хуманитарну акцију "Помози другу свом." Два ученика награђена су за примерно владање и лепо понашање изабравши потребну зимску гардеробу.

Огледни час математике

Одржан је огледни час математике (проф. Ћиковић) за ученике четвртог разреда гимназије на енглеском језику. Наставна јединица је била "Higher order derivatives".

Тимски час биологија - хемија

У понедељак, 20.12.2021. године, одржан је још један тимски час за ученике четвртог разреда гимназије. Поред професора (Литричин-Симић - биологија и Алексић - хемија) сарадник у реализацији часа је била ученица Брборић Јелена, а тема је била "Моносахариди - структура, номенклатура, подела"

Безбедност у саобраћају

У оквиру пројекта који је подржала општина Нова Црња, ученицима трећег и четвртог разреда одржано је предавање на тему безбедности у саобраћају од стране Славена Мановића из Института за безбедност у саобраћају и Милана Илића из Агенције за безбедност саобраћаја.

Посета спомен-кући Ђуре Јакшића

Ученици одељења II-2, са проф. Милошем Сираром, су посетили спомен-кућу Ђуре Јакшића. У сарадњи са кустосом музеја, ученици су стекли ново знање о животу и раду нашег писца и сликара.

Тимски час верска настава - историја

Одржан је тимски час верска настава - историја (проф. Томић и вероучитељ Коматовић). Часу су присуствовали ученици трећег и четвртог разреда гимназије и трећег разреда економских техничара. Поред редовног часа успели смо да упознамо децу са историјом храма и да покажемо иконе нашег прослављеног песника, сликара и патриоте Ђуре Јакшића.

Тимски час из предмета Пословна комуникација и Техника продаје и услуге купцима

У првом разреду образовног профила трговац је одржан тимски час из предмета Пословна комуникација и Техника продаје и услуге купцима код проф. Наташе Вучковац и Жељане Узелац. Тема тимског часа је "Писана пословна комуникација". 

Посета библиотеци "Ђура Јакшић"

Матуранти гимназије су са професором филозофије посетили црњанску библиотеку "Ђура Јакшић" и тамо се упознали са филозофским фундусом библиотеке. Заједно су се уверили да библиотека има прилично обимну филозофску литературу са много наслова и разноврсном тематиком.

Тимски час биологија - географија

Ученици треће године гимназије су на тимском часу географије и биологије (проф. Литричин Симић и Иванић) изложили пет паноа са националним парковима Републике Србије и упознали се са њиховим основним одликама, уочили су проблеме њихових угрожености и истакли важност живог света.  

Национални паркови Републике Србије

На еколошкој секцији ученици су израдили плакате на тему Национални паркови Републике Србије. Националне паркове и своје радове ће излагати ученици у оквиру тимског часа (географија- биологија) у одељењу трећег разреда гимназије.

Турнир у стоном тенису

У току је школски турнир у стоном тенису који је организовао актив професора физичког васпитања.

Акција УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА "ДА ДИШЕМО И МИРИШЕМО"

Ученички парламент започео је акцију са циљем да нашим ученицима укажемо на значај и повезаност нашег здравља са личном хигијеном.

Није тешко бити уредан, чист и мирисан, зато хајде да заједно ДИШЕМО И МИРИШЕМО!

Ученици - сарадници у реализацији часова

Ученице четвртог разреда гимназије, Јелена Брборић, Кристина Дошлов и Гордана Еремић, одржале су четири часа математике ученицима другог и трећег разреда гимназије.

Кутак за вршњачки тим за борбу против насиља

Поштујемо жеље ученика!

На иницијативу ученичког парламента, након дужег времена у школским тоалетима постављена су огледала.

Нова спортска опрема и реквизити!

На предлог актива професора физичког васпитања, фискултурна сала обогаћена је новим реквизитима за вежбање, лоптама, струњачама, маркерима...

Међународни дан волонтера

Црвени крст Нова Црња је ученицима прве године одржао предавање на тему волонтеризма, а резултат предавања је пријављивање младих за волонтирање у Црвеном крсту.

Успешна акција УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА "ПОМОЗИ ДРУГУ СВОМ"

Са радошћу и позитивним осећањима на састанку ученичког парламента који је одржан 01.12.2021. констатовали смо да се наша акција успешно приводи крају. Средства за куповину зимске јакне и обуће прикупљена су од стране свих ученика школе. Избор ученика и реализација куповине планира се до краја овог полугодишта. Захваљујемо се свима који су допринели да се ова акција успешно реализује.

У наредном периоду, планирана активност је да се усмеримо на тему личне хигијене и здравља, јер иако смо, нескромно ћемо то рећи, млади и лепи, радећи свакодневно на себи, можемо да будемо само бољи. Па хајде да то и будемо!

Не значи НЕ

Данас је бивша ученица наше школе, Маја Милошевић одржала предавање на тему "Партнерски односи" ученицима четврте године гимназије, као и члановима вршњачког тима за борбу против насиља. 

"Неједнакост. АИДС. Пандемије. ДА СТАВИМО ТАЧКУ".

У сарадњи са Црвеним крстом Нова Црња обележен је 01. децембар светски дан борбе против сиде (ХИВ-АИДС). Овогодишња кампања се реализује под слоганом "НЕЈЕДНАКОСТ. АИДС. ПАНДЕМИЈЕ. ДА СТАВИМО ТАЧКУ".

Тимски час социологија и верска настава

У уторак 30.11.2021. године, током четвртог часа одржан је тимски час социологија и верска настава (проф. Деретић и Коматовић) на тему "Монотеистичке религије" ученицима четврте године гимназије. 

Наша оаза

"Није довољно само живети!" - рече лептир, "Потребно је имати мало сунца, мало слободе и мало цвећа!"

Емисија "Гвоздена врата Балкана" - Балкан трип

У снимању емисије су учествовали вероучитељ Коматовић Костантин и наши ученици Брборић Јелена и Зечевић Страхиња.

Погледај видео

Тимски час физика - хемија

Данас су на основу договора у оквиру актива природне групе предмета, професори Алексић Милица и Видач Атила одржали тимски час у четвртом разреду гимназије на тему: Расподела електрона у атому, квантни бројеви.

Ученици - сарадници у реализацији часа су: Брборић Јелена, Шпириданов Ранка, Гаврић Марија и Радин Николас.

И "Coca-cola" је уз нас

Захваљујемо комерцијалистима фирме "Coca-Cola" Србија који су дали свој допринос у опремању кабинета за трговце. Надамо се и даљој успешној сарадњи.

Посета музеју Војводине

У среду 24. новембра 2021. године наши ученици су у пратњи професора посетили Музеј Војводине где су обишли археолошки део сталне поставке, изложбу "Стрма равница - сто година од колонизације Војводине 1921. године" и присуствовали промоцији књиге "Александровачки летопис" др. Милана Мицића.

Путовање су омогућили Туристичка организација Нова Црња и Општина Нова Црња.

Драмска секција

За време првог часа, професори српског језика и књижевности Маринков Ана и Сирар Милош, одржали су драмску секцију и окупили заинтересоване ученике за глуму.

Тимски час

У другом разреду гимназије је одржан тимски час из српског језика и књижевности и руског језика код проф. Ане Маринков и Тамаре Басте. Тема тимског часа је Александар Сергијевич Пушкин "Евгеније Оњегин". 

Поклон библиотеци школе

Приликом посете Универзитету Сингидунум у Новом Саду, наши ученици и представници актива економске групе предмета добили су стручну литературу којом ће обогатити библиотеку и која ће бити од помоћи у реализацији наставе из ове области.

Посета Универзитету Сингидунум

У понедељак, 22.11.2021. године организована је посета Универзитету Сингидунум - Центар Нови Сад. Ученици IV-2, IV-3, III-2 и III-3 одељења са професорима Војиславом Шкулетић, Горданом Деретић, Наташом Вучковац и педагогом Дејаном Обрадовић имали су прилику да присуствују предавањима на теме:

"Инфлуенсери и њихов утицај на комуникацију" и "Србија као туристичка дестинација".

ПР универзитета Предраг Обрадовић и проф. др. Зора Коњовић, директорка Центра Нови Сад детаљно су информисали присутне о условима и могућностима студирања на Универзитету Сингидунум.

Дан толеранције

Дана 19.11.2021. године, у сарадњи са Црвеним крстом, обележен је Дан толеранције са ученицима из одељења IV-2, II-2 и II-3, уз читање поезије и две радионице. Уз присуство педагога Дејане Обрадовић и координатора ученичког парламента Ане Маринков и Наташе Вучковац активности су биле усмерене на уважавање и прихватање различитих ставова и подизања свести о важности правилног схватања права и обавеза у емотивним и пријатељским односима.

Угледни час из рачуноводства

У петак 19.11.2021. године, професорица Шкулетић одржала је угледни час из рачуноводства у првом разреду економских техничара. Часу су присуствовали професори Вучковац, Узелац и Рис.

Семинари за ученике

У уторак и среду, 16. и 17.11.2021. у дворцу Нојхаузен у Српској Црњи у термину од 10-15 часова, одржана су два семинара за ученике:

РЦР Банат - Управљање пројектним циклусом

Министарство омладине и спорта - Тренинзи писања пројектних пријава

Семинару је присуствовало 7 ученика завршних разреда наше школе. Сви ученици су добили сертификат за писање пројеката.

Секција из хемије

Ученици изводе експерименте о растворљивости органских и неорганских супстанци у води на секцији из хемије.

Награђена полазница семинара у ИС Петница

Дејана Ђурђевић, ученица другог разреда гимназије, похваљена је и награђена од стране школе због постигнутих изузетних резултата и ангажовања на семинарима из историје у ИС Петница.

"Ко прима - дугује, ко даје - потражује!"

У другом разреду економских техничара одржан тимски час: рачуноводство - банкарство (проф. Шуковић - Шкулетић Буквић) на тему: Евиденција обавеза по узетим кредитима.

Уз мало добре воље, маште и посвећености до уређења кабинета за трговце

Прве кораке ка замишљеном циљу преузела је проф. Узелац са ученицима прве и треће године трговачке струке.

Обавештење за ученике и запослене

Од понедељка 8. новембра 2021. године, одлуком тима за праћење и координисање примена превентивних мера у раду школа и одлуком кризног штаба, почеће јесењи распуст у трајању од пет радних дана.

Од понедељка 15. новембра 2021. године, настава ће се реализовати кроз непосредан рад у школи у преподневној смени са почетком у 7:30 сати.

Добро здравље и пријатан одмор!

Секција - шах

Задужени професор: Видач Атила

Место одржавања: библиотека средње школе

Термин: среда за време четвртог часа и петак за време петог часа

Списак ученика:


  1. Тасић Александар III-2
  2. Међа Љубиша III-3
  3. Јосифовски Здравко I-2
  4. Маркуш Никола III-1
  5. Ановић Никола III-1
  6. Шућин Димитрије III-2
  7. Рапаић Мирко III-2
  8. Вујовић Миленко III-1

Седница ученичког парламента

У понедељак, 25.10.2021. године за време петог часа, одржана је конститутивна седница ученичког парламента. У прилогу се налази извештај са седнице.

Јесењи крос

У четвртак 21.10.2021. године, одржан је јесењи крос на стадиону ФК "Будућност" у Српској Црњи. Након тога, на теренима у школском дворишту, одржан је турнир у малом фудбалу.

Трговина људима

Волонтери Црвеног крста Нова Црња, ученицима првих разреда, одржали су предавање на тему трговине људима.

Међународни дан жена на селу

У петак, 15. октобра 2021. године, у дворцу Нојхаузен у Српској Црњи обележен је "међународни дан жена на селу". Овом догађају присуствовали су и представници наше школе.

Месец солидарности у Црвеном крсту

Данас су, у оквиру акције "Mесец солидарности", радници Црвеног крста из Нове Црње обрадовали неколико ученика наше школе поклонивши им гардеробу и обућу из донација.